BIOAKTÍVNE LÁTKY V TOKAJSKÝCH VÍNACH A ICH VPLYV NA ZDRAVIE

BIOAKTÍVNE LÁTKY V TOKAJSKÝCH VÍNACH A ICH VPLYV NA ZDRAVIE

€19,90 / ks

 

ABSTRAKT

Osobitý charakter vínam z vinohradníckej oblasti Tokaj dodávajú neskoro dozrievajúce

odrody vinica hroznorodého Furmint, Lipovina a Muškát žltý schopné hrozienkovať a vytvárať cibéby, dodržiavanie oxidatívnej technológie výroby tokajského vína, uskladnenia a vyzrievania vína. Tvorba cibéb vyžaduje osobité podmienky, ktoré vznikaj iba v niektorých

klimatických rokoch. Je nutné aby bobule hrozna v období zamäkania dosahovali priemernú

cukornatosť' ≥ 21 °NM a boli splnené priaznivé klimatické podmienky (slnečná, teplá, dlhá

jeseň s rannými hmlami) pre napadnutie ušľachtilou plesňou Botrytis cinerea Persoon, ktorá

spôsobí zmeny, ktoré vedú k tvorbe cibéb s vyšším obsahom fruktózy a mnohých  bioaktivných látok.

Tokajské víno s obsahom 12 - 13 objemových % alkoholu vyzrieva (2 - 8 rokov) v

nedoliatych 150 - 300 1 dubových sudoch s povytiahnutými zátkami, v hlbokých (8 - 16 m)

tufových pivniciach s pivničnou mikroflórou, so stabilnou teplotou okolo 9 °C, vlhkosťou 85

- 90 % dodáva tokajským vinam špecificky aromaticky, chuťový (chlebovinkovú chuť) a farebný profil (jantárové sfarbenie). V klimaticky priaznivých rokoch sa vyrábajú Tokajské

výbery 3 - 6-putñové. O tom, že tokajské vina sú významným zdrojom polyfenolov a

antioxidačnej aktivity sme preukázali chemickými analýzami.

Z výsledkov stanovenia sme jednoznačné potvrdili, že tokajské vina sú bohatým zdrojom polyfenolov ......

Vedeckými a odbornými štúdiami sme zdokumentovali pozitívne prínosy konzumácie malého množstva vína v spojitosti so srdcovocievnymi ochoreniami a poukázali na to, že iba nadmerná konzumácia alkoholu má negatívne dôsledky na zdravie, ktoré sa prejavujú s výskytom rakoviny, poškodenie mozgu, ochorenie srdca a podobne.

Poukázali sme, že víno znižuje hladinu LDL-cholesterolu, zvyšuje hladinu HDL-cholesterolu a znižuje agregáciu krvných doštičiek. Na pozitívnych účinkoch vína na zdravie sa podieľajú polyfenolové látky, ktoré v spojitosti s alkoholom vykazujú.....

 

 

 

OBSAH KNIHY: 

Predslov....

 

1. Vinohradníctvo a vinárstvo vo svete a na Slovensku.

 

 

1.1. Botanická charakteristika vinica hroznorodého (Vitis vinifera L.) ...

13

 

1.2. Klimatické a pôdne podmienky pestovania vinica hroznorodého

27

 

1.3. História vinohradníckej oblasti Tokaj...

31

 

1.4. Vinohradnícka oblasť' Tokaj ...

37

 

1.5. Tokajské odrody vinica.

42

 

2. Bioaktivne latky a antioxidačný potenciál vinica hroznorodého ..

70

 

2.1. Víno a jeho vplyv na ludsky organizmus...

82

 

3. Stanovenie bioaktivnych látok v tokajských vínach a vplyv

 

 

na metabolizmus človeka...

108

 

3.1. Materiál a metodika..

108

 

3.2. Metódy chemickej analýzy vzoriek tokajských vín...

108

 

3.3. Vplyv vína Tokajsky výber „4-putñový"

 

 

na vybrané biochemické ukazovatele krvi

111

 

4. Vyhodnotenie výsledkov z experimentov ...

114

 

4.1. Obsah celkových polyfenolov v tokajských vinách

115

 

4.2. Stanovenie antioxidačnej (antiradikálove) aktivity tokajských vín

 

 

metódou DPPH...

120

 

5. Využitie poznatkov pre podporu zdravia.

151

 

6. Zoznam použitej literatúry.

153

 

7. Zoznam obrázkov...

193

 

8. Zoznam tabuliek

194

 

Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.

Len registrovaní užívatelia môžu pridávať články. Prosím prihláste sa alebo sa registrujte.

Nevypĺňajte toto pole:
Späť do obchodu