Pét Nat vs. Champange

bum-bac-bannerPét-Nat alebo Pétillant Naturel v preklade znamená prírodne resp. prirodzene šumivé .

U nás novinka, no vo Francúzsku s výrobou začali už pred 500 rokmi.

Dnes Pét Nat vychádza z najstaršej francúzskej výroby šumivých vín Méthode Ancestrale- v preklade Metóda predkov.

Je to víno vyrobené prvotnou fermentáciou muštu priamo vo fľaši, čím vznikol tlak- bublinky CO2.

Pét Nat spoznáte aj podľa toho, že fľaša má korunkový uzáver.

Víno je väčšinou nefiltrované so sedimentom prírodných kvasiniek, ktoré „popapali cukor a odfúkli“ si už spomínaný oxid uhličitý (CO2).

Pred otvorením je dôležité víno podchladiť na maximálne 6 ºC a pred otvorením korunky jemne uvoľniť tlak vo fľaši.

Tak predídete, zbytočnému vystrieknutiu vína.

Návod na otvorenie tu:

 

Víno je nefiltrované, takže nie je číre a vo fľaši môžu plávať kvasnice. Nie je to závadou vína, dokonca to dodáva zamatovosť, až krémovosť. Pét Nat sa dá tiež prirovnať k nefitrovanému pivu, aj keď sa jedná o víno.

V našej ponuke nájdete aj šumivé vína vyrobené Méthode Traditionelle s ktorou začali v oblasti Champagne vo Francúzku. Je to takzvaná tradičná metóda, kde víno je vyrobené sekundárnou fermentáciou základného vína vo fľaši. U nás sú takéto vína známe ako sekt.

Viac o tejto tradičnej metóde, nájdete v tomto blogu:

⇒ BLOG- Champagne vs. Sekt 

 

 

Rozdiel PÉT NAT vs. SEKT v skratke: 

bumbac-sekt

Pét-Nat-  Pétillant Naturel- Prirodzene šumivé
Alkohol: 10 obj.%

V predaji 0,75l alebo celý kartón 6x0,75l

 

CHCETE OCHUTNAŤ ! 

⇒ kliknite tu produkt....

 

 

Prihláste sa prosím znovu

Ospravedlňujeme sa, ale Váš CSRF token pravdepodobne vypršal. Aby sme mohli Vašu bezpečnosť udržať na čo najvyššej úrovni, potrebujeme, aby ste sa znovu prihlásili.

Ďakujeme za pochopenie.

Prihlásenie